Pracownia Umiejętności Społecznych
Pracownia umiejętności społecznych przygotowuje uczestników do samodzielności w życiu codziennym poprzez naukę przyrządzania prostych posiłków, bezpiecznego posługiwania się sprzętem i przyborami kuchennymi, dokonywania prostych zakupów, naukę czynności przydatnych w domu tj. pranie, prasowanie i sprzątanie. Zaznajamia z zasadami higieny ogólnej. Opiekę nad „przydomowymi” terenami zielonymi.
Zdobywane umiejętności:
- Nauczenie przygotowania różnego typu potraw.
- Nauczenie pojęć i posługiwania się narzędziami i urządzeniami kuchennymi. Przestrzeganie zasad BHP.
- Nauczenie mycia naczyń kuchennych, estetycznego nakrywania stołu, estetyki spożywania posiłków, zasad zdrowego żywienia, dbania o czystość i higienę
w kuchni. - Nauczenie dbania o czystość i estetykę mieszkania i jego otoczenia.
- Nauczenie posługiwania się urządzeniami do utrzymania czystości. Przestrzeganie zasad BHP.
- Nauczenie dbania o czystość osobistą i posiadanej odzieży.
- Nauczenie dekorowania wnętrz mieszkalnych i umiejętności wykonywania przedmiotów artystycznych zdobiących dom.
- Nauczenie rozróżniania i hodowania roślin doniczkowych i ogrodowych.
- Kształtowanie umiejętności w zakresie preorientacji zawodowej.
Wartość terapeutyczna:
- Wyrabianie zaradności życiowej i umiejętności zachowania adekwatnego do sytuacji.
- Nabycie umiejętności przygotowywania prostych potraw.
- Poznanie zasad zdrowego żywienia.
- Nauczenie posługiwania się urządzeniami domowymi.
- Wyrobienie nawyku dbania o czystość i higienę w otoczeniu.
- Ukształtowanie nawyku porządkowania miejsca pracy, otoczenia i wypoczynku, dbanie o czystość pomieszczeń i sanitariatów, poprawienie samoobsługi w zakresie ubierania się i higieny osobistej.
- Nauczenie właściwego dbania o rośliny doniczkowe i ogrodowe.
- Rozwijanie poczucia smaku i estetyki.
- Wyrabianie właściwego stosunku do przyrody, uwypuklenie wrażliwości na piękno i świat natury, uświadomienie konieczności dbania o środowisko.
- Uświadomienie upływu czasu, kształtowanie stosunków przestrzennych.
- Nauczenie współpracy z grupą i odpowiedzialności za powierzone zadanie, usprawnienie manualne, doskonalenie koordynacji i spostrzegawczości, wiara we własną wartość i przydatność społeczną, podniesienie samodzielności.
- Kształtowanie cierpliwości, wytrwałości oraz poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę.
- Kształtowanie umiejętności w zakresie preorientacji zawodowej.