Pracownia Kulinarna-Gospodarstwa Domowego
Pracownia gospodarstwa domowego przygotowuje uczestników do samodzielności w życiu codziennym poprzez naukę przyrządzania posiłków, bezpiecznego posługiwania się sprzętem i przyborami kuchennymi, dokonywania prostych zakupów, naukę czynności przydatnych w domu tj. prania, prasowania i sprzątania. Zaznajamia z zasadami higieny ogólnej.
Zdobywane umiejętności:
- Nauczenie przygotowania różnego typu potraw.
- Nauczenie pojęć i posługiwania się narzędziami i urządzeniami kuchennymi. Przestrzeganie zasad BHP.
- Nauczenie mycia naczyń kuchennych, estetycznego nakrywania stołu, estetyki spożywania posiłków, zasad zdrowego żywienia, dbania o czystość i higienę
w kuchni. - Nauczenie dbania o czystość i estetykę mieszkania i jego otoczenia.
- Nauczenie posługiwania się urządzeniami do utrzymania czystości. Przestrzeganie zasad BHP.
- Nauczenie dbania o czystość osobistą i posiadanej odzieży.
- Nauczenie dekorowania wnętrz mieszkalnych i umiejętności wykonywania przedmiotów artystycznych zdobiących dom.
- Nauczenie rozróżniania i hodowania roślin doniczkowych i ogrodowych.
- Kształtowanie umiejętności w zakresie preorientacji zawodowej.
Wartość terapeutyczna:
- Wyrabianie zaradności życiowej i umiejętności zachowania adekwatnego do sytuacji.
- Nabycie umiejętności przygotowywania różnego typu potraw i korzystania
z przepisów kulinarnych. - Poznanie zasad zdrowego żywienia.
- Nauczenie posługiwania się urządzeniami domowymi.
- Wyrobienie nawyku dbania o czystość i higienę w kuchni.
- Ukształtowanie nawyku porządkowania miejsca pracy, otoczenia i wypoczynku, dbanie o czystość pomieszczeń i sanitariatów, poprawienie samoobsługi w zakresie ubierania się i higieny osobistej.
- Nauczenie właściwego dbania o rośliny doniczkowe i ogrodowe.
- Rozwijanie poczucia smaku i estetyki.
- Wyrabianie właściwego stosunku do przyrody, uwypuklenie wrażliwości na piękno
i świat natury, uświadomienie konieczności dbania o środowisko. - Uświadomienie upływu czasu, kształtowanie stosunków przestrzennych.
- Nauczenie współpracy z grupą i odpowiedzialności za powierzone zadanie, uspra-wnienie manualne, doskonalenie koordynacji i spostrzegawczości, wiara we własną wartość i przydatność społeczną, podniesienie samo-dzielności.
- Kształtowanie cierpliwości, wytrwałości oraz poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę.
- Kształtowanie umiejętności w zakresie preorientacji zawodowej.